Nog geen dag zonder oorlog

Wat zou het mooi zijn als de poorten van het Ereveld Loenen op een dag konden sluiten. De werkelijkheid is anders. Sinds de Tweede Wereldoorlog is er geen dag in de wereld geweest zonder oorlog. Nederland is in mei 1945 door de geallieerden bevrijd. Voor Nederland was de oorlog voorbij. Toch zijn er na de Tweede Wereldoorlog Nederlands militairen gesneuveld. Gesneuveld tijdens vredesmissies waarin zij streden voor vrede en vrijheid van anderen buiten de Nederlandse grenzen. ‘Het zijn dappere jongens’ zegt Ruud Smeehuijzen, de vader van de 20-jarige Timo die tijdens zijn eerste missie in 2007 omkwam door een zelfmoordaanslag in Tarin Kowt, Uruzgan.

Dodenherdenking 4 mei

Bij de Dodenherdenking op 4 mei herdenken wij de mensen die omgekomen zijn, staan wij stil bij de mensen die achterblijven – nabestaanden, familie, vrienden, collega’s – mensen wiens leven nooit meer hetzelfde zal zijn na het verlies van een dierbare door oorlogsgeweld? Heeft het zin gehad? Worden deze dierbaren niet vergeten? In Ereveld Vol Leven mogen wij getuigen. Getuigen niet alleen van verlies en rouw, maar ook van kracht, moed, loyaliteit, verbinding en liefde voorbij de grenzen van leven en dood.

Jongeren bereiken

Naast deze bijzondere en nieuwe manier van herdenken is er ook een lespakket ontwikkeld: Vrede kun je leren. In dit lespakket worden leerlingen gestimuleerd om na te denken over waarom herdenken belangrijk is. Maar ook over wie wij herdenken en wie zij zelf herdenken. Het lespakket maakt gebruik van het gedachtengoed Systemisch Werken. Deze methode maakt op een eigen wijze duidelijk wat de sporen zijn van een oorlog. Hoe groot de impact op een mensenleven is en hoe deze impact wordt doorgegeven op de volgende generatie. Het laat zien hoe de oorlog hierdoor nog steeds op een bepaalde manier onderdeel is van onze samenleving. Ook daarom moeten wij blijven herdenken.

Het lespakket Vrede kun je leren neemt leerlingen mee op ontdekkingsreis in Ereveld Vol Leven, zodat ze erachter komen wat voor hen van waarde is als het om herdenken gaat.